Kansanopistot

Poliisi-, pelastus- ja sotilasala

Etelä-Pohjanmaan Opisto, paikassa Ilmajoki
Pituus
5 kuukautta
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Pituus
5 kuukautta
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Video

Poliisi-, pelastus- ja sotilasala

Poliisialan opintolinja

Etelä-Pohjanmaan Opiston aiempi poliisialan opintolinja tiivistyy syksyllä 2023 alkaen yhden lukukauden mittaiseksi mutta laajenee sisällöltään poliisi-, pelastus- tai sotilasalalle tähtääville. Linja valmentaa opiskelijoita julkisen alan turvallisuusviranomaisten, kuten poliisin, sotilaan, pelastajan ja rajavartijan urapolulle. Näissä ammateissa edellytetään vahvaa motivaatiota, hyvää fyysistä kuntoa ja vaativaa peruskoulutusta. Poliisin ja pelastajan tutkintoon edetään Poliisiammattikorkeakoulun ja Pelastusopiston pääsykokeiden kautta. Sotilaan ja rajavartiolaitoksen ammatit edellyttävät myös hyvin suoritettua varusmiespalvelusta ja jopa johtajakoulutusta ennen pääsykokeita.

Kaikille yhteisissä opinnoissa parannetaan yhdessä ja suunnitelmallisesti fyysistä kuntoa. Hyvä peruskunto on opiskelijalle eduksi mutta ei välttämätön.Yhteisissä teoriaopinnoissa parannetaan opiskelu-, oppimis-, esiintymis- ja haastatteluvalmiuksia sekä suomen kielen suullista ja kirjallista ilmaisua. Lisäksi perehdytään julkisen turvallisuusalan tehtäviin ja ammatteihin sekä Suomen yhteiskunnan perusteisiin. Urapolkuja ja vaihtoehtoja kirkastetaan eri ammattilaisten luennoilla sekä vierailuilla eri toimipisteisiin. Soveltuvuus- ja psykologisten harjoitustehtävien avulla harjaannutaan eri pääsykokeiden koetilanteisiin sekä niiden edellyttämään vastaustekniikkaan ja paineensietoon. Eriytyvissä opinnoissa perehdytään syvällisemmin eri turvallisuusalojen ammatteihin ja painotetaan kyseisen alan pääsykokeiden edellyttämiä valmiuksia. Poliisi- ja pelastusalan pääsykoetestejä harjoitellaan kurssin aikana useita kertoja, aina yhdessä, ryhmässä ja hyvässä hengessä.

Poliisi-, pelastus- ja sotilasalan opintolinja järjestetään sisällöltään samanlaisena sekä syys- että kevätlukukaudella:

 • Syksyn opinnot alkavat elokuussa ja päättyvät joulukuussa. Syyslukukauden opintolinjalle kannattaa hakea, mikäli pyrkii Poliisiammattikorkeakouluun syksyn aikana (haku heinäkuussa) tai aloittaa varusmiespalveluksen tammikuussa. Syksyn opintolinja sopii myös Pelastusopiston pääsykokeisiin, joihin haetaan vuosittain helmikuussa
 • Kevään opinnot alkavat tammikuussa ja päättyvät huhtikuussa. Kevätlukukauden opintolinjalle kannatta hakea, mikäli pyrkii Poliisiammattikorkeakouluun keväällä (haku huhtikuussa) tai aloittaa varusmiespalveluksen heinäkuussa.
 • Rajavartijakurssille haetaan huhtikuussa ja pääsykoe on kaksivaiheinen.
 • Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen upseeritehtäviin haetaan varusmiespalveluksen jälkeen vuosittain toukokuussa.

Opintojen sisältö

Lyhenteet: JY = Jyväskylän yliopisto, VY = Vaasan yliopisto

LINJAN OPINNOT

 • Opiskelutekniikka ja oppimismenetelmät 1 op
 • Fyysisen harjoittelun perusteet, lähtötasomittaukset ja harjoitussuunnitelmat 1 op
 • Julkisen alan turvallisuusviranomaistehtävät ja urapolut 2 op
 • Valmentava liikunta 10 op
 • Kirjoitusviestinnän perusteet 1-3 op (JY)
 • Puheviestinnän perusteet 1-2 op (JY)
 • Kirjalliseen kokeeseen valmentautuminen 5 op
 • Soveltuvuuskoeharjoittelu 5 op
 • Edellisten lisäksi lukukauteen sisältyy opinto- ja linjanohjausta sekä yhteisöopintoja yhteensä 4 op. Yhteisöopinnoissa osallistutaan opistoelämään, järjestetään juhlia, liikuntatapahtumia, tutustumiskäyntejä, sekä mm. Karhunkierros-vaellus Lapissa.  Osa soveltuvuuskoeharjoittelusta ja valmentavasta liikunnasta painottuu hakijan pääsykokeen mukaisesti. 

VALINNAISET OPINNOT

Opiskelija voi valita linjaopintojen lisäksi valinnaisia opintoja suuntautumisensa ja kiinnostuksensa mukaan. Nämä valinnat tehdään ensimmäisten viikkojen aikana opistolla ja edellyttävät myös itsenäistä työskentelyä linjaopintojen lisäksi.  Valittavissa ovat mm:

 • Tieteellinen tiedonhankinta 1 1 op (VY)
 • Kulttuurien tuntemus 1 op
 • Ruotsin kielen valmentava kurssi 2 op (VY)
 • Käytännön englantia.
 • Academic Reading 3 op (JY)
 • Communication Skills 3 op (JY)
 • Sosiologia 1,5 op

Hakeminen

Hakijalla tulee olla suoritettuna peruskoulut, lukio tai muu vastaava koulutus. Haku koulutukseen tapahtuu oppilaitoksen nettisivuilta löytyvällä sähköisellä hakulomakkeella.

Varaudu lähettämään koulutodistuksesi hakemuksen yhteydessä (pdf-, doc- tai rtf-tiedostona).

Tutkinto / todistus

Kansanopistolinja

Kustannukset

Koulutus on maksullista. Lisätietoa hinnasta saat oppilaitokselta. Opintolinjalla opiskelu on päätoimista opiskelua ja oikeuttaa opintotukeen.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Poliisi-, pelastus- ja sotilasala? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Etelä-Pohjanmaan Opisto
Opistontie 111
60800 Ilmajoki

Etelä-Pohjanmaan Opisto

Etelä-Pohjanmaan Opiston opintolinjoilta voit hakea vauhtia yliopisto- tai AMK-opintoihin, tutustua itseäsi kiinnostavaan alaan ja kehittää samalla opiskelutaitojasi. Voit aloittaa korkeakouluopinnot heti lukion jälkeen ilman pääsykokeita ja sisällyttää opistolla suorittamiasi tutkinnon osia myöhemmin korkeakoulututkintoon. Opiskelun kautta saat edellytyksiä pääsykokeisiin, jatko-opintoihin ja...

Lue lisää oppilaitoksesta Etelä-Pohjanmaan Opisto ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu