Uskontotiede - Teologia, teologikoulutus, uskontotiede -aiheisista koulutuksista lisätietoa alla:
Teologikoulutus on monen eri oppiaineen muodostama kokonaisuus ja sen tavoittena on ymmärtää ja selittää uskontoa ja uskonnollisuutta yksilöllisenä, kulttuurisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Teologia tutkii uskontoja ja erityisesti kristinuskoa. Opinnot antavat lisäksi laajan humanistisen yleissivistyksen. Uskontotiede on yksi teologisista oppiaineista.
Uskontotiede ei liity ensisijaisesti kristillisen tradition historiaan tai nykypäivään, vaan tarkastelee kaikkia maailman uskonnollisia ilmiöitä. Uskontotiede on humanistis-yhteiskuntatieteellistä uskontojen tutkimusta. Uskontotieteen pääalat ovat uskontoantropologia, uskontososiologia, uskontopsykologia, uskontohistoria, uskontofenomenologia sekä nykyään kognitiivinen uskontotiede. Uskontotiede voi olla myös vertailevaa uskontotiedettä, joka etsii uskontojen yhteisiä ja toisistaan eroavia piirteitä.
Uskontotiede vs. Teologia
Uskontotiedettä ja yliopistoteologiaa erottavat pääasiassa tutkimuskohde ja metodologia. Suomessa uskontotiedettä opetetaan Turun yliopistossa humanistisessa ja Åbo Akademissa teologisessa tiedekunnassa. Helsingin yliopiston uskontotieteen laitos on sekä humanistisen että teologisen tiedekunnan alainen, ja ainetta voi opiskella kumman tahansa tiedekunnan opiskelija. Joensuun yliopistossa uskontotiedettä voi opiskella teologisessa tiedekunnassa.
Opiskelu
Uskontotiedettä opiskelemalla voi valmistua joko humanististen tieteiden kandidaatiksi (3v.) tai filosofian maisteriksi. Vastaavasti teologiaa opiskelemalla voi kouluttautua teologian kandidaatiksi (3v.) tai teologian maisteriksi (5v.).
Teologian kandidaatin tutkinto koostuu teologisista perus- ja aineopinnoista, yleis- ja kieliopinnoista, valmentavista soveltavista opinnoista ja vapaavalintaisista opinnoista. Teologian kandidaatin tutkinnon suorittaminen on edellytys teologian maisterin tutkinnon suorittamiselle.
Teologian maisterin tutkinto koostuu opiskelijan valitseman pääaineen syventävistä opinnoista, pro gradu -tutkielmasta sekä soveltavista opinnoista ja vapaavalintaisista opinnoista. Teologian maisterin tutkinto antaa valmiudet myös muihin teologista asiantuntemusta vaativiin tehtäviin esim. järjestöissä, aikuiskoulutuksessa, tiedotusvälineissä sekä kulttuuri- ja sosiaalialalla.
Teologia ja uskontotiede työelämässä
Uskontotieteilijöitä työskentelee esim. kansainvälisten järjestöjen ja kehitysyhteistyön tehtävissä, yhteiskunnan instituutioiden ja kirkkojen maahanmuuttajatyössä, tiedotusvälineiden palveluksessa sekä opetus- ja kulttuurihallinnon viroissa. Valmistuneita toimii myös tutkijoina ja oman erikoistumisalueensa asiantuntijatehtävissä.
Teologikoulutus antaa valmiudet toimia kirkkojen, uskontojen ja elämänkatsomusten asiantuntemusta edellyttävissä tehtävissä. Perinteisiä teologin ammatteja ovat kirkon ja koulun virat. Suuri osa teologeista työskentelee pappina tai uskonnonopettajana.
Nykyisin yhä useampi teologi työskentelee asiantuntijana uskontojen ja kulttuurien tuntemusta vaativissa tehtävissä, jolloin mahdollisia työpaikkoja on mm. tiedotusvälineissä, kehitysyhteistyössä sekä kotimaisissa ja kansainvälisissä järjestöissä.