Younghearted – lukion käytäviltä bändin jäseniksi

Sympaattinen Younghearted on yhtye, joka koostuu kolmesta lahjakkaasta nuoresta muusikosta. Reeta toimii yhtyeen solistina, Emil soittaa kitaraa ja Atte laulaa välillä kitaran soiton ohessa.

Julkaistu Koulutusliitteessä 3.1.2017

Younghearted: Reeta toimii yhtyeen solistina, Emil soittaa kitaraa ja Atte laulaa välillä kitaran soiton ohessa.

TEKSTI: Maija Etokari KUVAT: Jyri Ojala

Younghearted – lukion käytäviltä bändin jäseniksi

Sympaattinen Younghearted on yhtye, joka koostuu kolmesta lahjakkaasta nuoresta muusikosta. Reeta toimii yhtyeen solistina, Emil soittaa kitaraa ja Atte laulaa välillä kitaran soiton ohessa. Herkkä Hetkeksi-biisi lienee yhtyeen tunnetuin laulu. Younghearted julkaisi viime huhtikuussa esikoisalbuminsa Nuorisydän, joka toi yhtyeelle kultalevyn syyskuussa 2016 sen ylitettyä 10 miljoonan suoratoistokuuntelun rajan. Haastattelimme Reetaa, Emiliä ja Attea musiikkiin ja opiskeluun liittyen.

Youngheartedin tarina alkoi alun perin jo kymmenen vuotta sitten, kun Emil rekisteröityi YouTubeen ja loi Youngheartedmusic-nimisen kanavan. Ensimmäiset kymmenen vuotta kanavalla oli vain yksi biisi, mutta Emil oli varma, että jonain päivänä homma lähtisi rullaamaan. Ja niin siinä kävikin:

– 10 vuotta myöhemmin homma sitten lähti rullaamaan, kun eräs levy-yhtiöllinen kaveri oli tsekannut kanavan ja päätti laittaa viestiä. Sitten laitettiin projekti pystyyn, Reeta kertoo.

Yhtyeen jäsenet Reeta, Emil ja Atte tuntevat toisensa lukiosta. He päätyivät samaan yhtyeeseen vähän kuin sattuman kautta.

– Otin ensin Aten siipieni suojaan koulun käytäviltä haahuilemasta. Ekaluokkalainen Reeta tuli kuvioihin muutama vuosi myöhemmin, kun sain pestin säestää Reetaa koulun konsertissa. Reeta sulatti kaikkien sydämet ja niinpä otin myös Reetan huomaani, Emil valottaa pilke silmäkulmassa.

– Siitä sitten voi olla montaa mieltä kuka meistä oikeasti on kenenkin kaitsettavana, Atte nauraa.

Elämänmakuisia hyvän mielen biisejä

Youngheartedin musiikkia voi olla hankala kuvailla tai lokeroida johonkin tiettyyn genreen. Lämmin kesäpäivä mökkilaiturilla, syysilta auringonlaskussa perheen kesken, vanhan ystävän tervetuliaisjuhlat pitkän reissun jälkeen tai kirje rakkaalta maailman toiselta puolen… Youngheartedin musiikki on tätä kaikkea.

– Aten saksalainen kaveri kuvaili meitä termillä Healthy Balanced People -music. Joku sanoo meitä Electro-Folk-Pop -bändiksi, mutta loppupeleissä kuulija on se, joka muodostaa korvissaan kuvan kuulemastaan musiikista.

Reeta, Atte ja Emil tekevät biisinsä itse. Miten biisit sitten syntyvät? Se onkin prosessi, jonka kulkua ei noin vain yksiselitteisesti kerrota. Tarvitaan elämän aurinkoisia ja synkempiäkin tapahtumia, joiden synnyttämistä tunteista voi sitten biiseissä kertoa. Usein inspiraatiota vain odotellaan. Kun inspiraatio viimein iskee, bändin jäsenet nappaavat salamana kynän käteensä ja purkavat ajatukset paperille. Inspiraatio voi myös mennä ohi yhtä nopeasti kuin on tullut, ihan vain vaikka jääkaapilla käymisen aikana. Sitten taas odotellaan.

– Odottelun välissä voi käydä pelaamassa tennistä, viettää aikaa kavereiden kanssa ja jammailla kitara kourassa. Odotellessa saattaa välillä myös rakastua ja särkeä sydämen, olla onnensa kukkuloilla ja syvällä kuopassa. Kaikenlaista sitä kerkeää tapahtua, mutta jossain vaiheessa sitten kaikki tämä odottelu synnyttää biisin, Atte kuvailee.

– Tekoprosessista voi sanoa vielä sen verran, että yleensä ennen biisin syntymistä joku meistä on paennut ulkomaailmasta synkkään huoneeseen, ja siellä biisi pullahtaa ulos. Tämän jälkeen siitä tehdään demoversio ja mietitään, lähdetäänkö sitä työstämään eteenpäin, Reeta lisää.

Yhtyeen esikoislevy Nuorisydän julkaistiin viime huhtikuussa. Levyn tekeminen oli kivaa aikaa, vaikkakin aikamoista tunteiden vuoristorataa. Levyttämisen aikataulutus oli ajoittain haastavaa, sillä Reeta luki samanaikaisesti ylioppilaskirjoituksiin.

– Levy kuitenkin valmistui, ja vuoden aikana siihen vuodatettiin suuret määrät tunnetta ja rakkautta. Esikoisalbumi tehdään vain kerran ja näin jälkeen päin sanottuna hyvin käytettiin se kerta, Emil summaa.

Pienestä kahvilasta suuremmille keikkalavoille

Vaikka Youngheartedin hyvän mielen musiikkia kuulee radiosta ja Spotifysta tämän tästä ja keikkojakin on tullut jo vedettyä useassa kaupungissa, bändiläisiä ei juurikaan vielä tunnisteta kadulla.

– Kaverit suurimman osan ajasta tunnistavat, kun tulevat kadulla vastaan, mutta muuten saadaan olla rauhassa ja pelleillä ilman, että kukaan yhdistää meitä Youngheartediin. Meillä on tapana tosin myös katusoitella silloin tällöin, jolloin ihmiset saattavat tulla helpommin sanomaan, että ”Hei! Tehän ootte siitä Young Hearts -bändistä!”, Atte hymyilee.

Bändin ensimmäinen julkinen esiintyminen yhdessä ei ehkä mennyt kaikkien oppikirjojen mukaan, mutta onnistui kuitenkin.

– Treenattiin varmaan kerran, ja hirveässä jännityksessä mentiin jossain kahvilan tapaisessa esiintymään noin parille kymmenelle ihmiselle. Kellään meistä ei oikeastaan ollut mitään hajua mitä pitäisi tehdä, missä oltiin ja miten oltiin sinne päädytty, mutta jotenkin vaan meillä aina hommat sitten lutviutuvat ja mummot kiittelevät jälkeenpäin. Näin kävi silloinkin, Emil paljastaa.

Viimeisen vuoden aikana Younghearted on päässyt valloittamaan yleisöä ympäri Suomea. Jokainen keikka on ollut omalla tavallaan mieleenpainuva ja he nauttivat esiintymisestä suuresti.

– Lavalla tuntuu, että eläisi enemmän kuin missään muualla, Reeta kiteyttää.

Younghearted aikoo jatkossakin tehdä sitä, mikä tuntuu hyvältä ja oikealta. He luottavat musiikin voimaan, eivätkä mieti sitä ympäröivää markkinamaailmaa – se on muiden tehtävä. He aikovat keskittyä omaan juttuunsa ja jättää vertailun muille.

– Julkaistaan sellaista musiikkia mitä tulee, ja julkaistaan se sydämellä!



Atte

Ikä: 23 vuotta       

Opiskelutausta: Lukio

Lapsuuden haaveammatti: Jalkapalloilija ja muusikko

Millainen opiskelija olit: Ala- ja yläasteella ja vielä lukion toiseen luokkaan asti olin neljännen asteen nörtti, sain pelkkiä kymppejä. Sitten kun Emil otti minut suojiinsa, niin numerot kyllä säilyivät, mutta liian lyhyet tuulihousut vaihtuivat farkkuihin.

Lempiaineet koulussa: Kaikissa aineissa oli hyvät ja huonot puolensa, mutta lukiossa biologia ja maantieto, musiikki ja liikunta maistuivat varmaan parhaiten.

Lempiruokasi koulussa: Keitot!

Paras koulumuistosi: Ehdottomasti ihmiset ja ystävät sekä heidän kanssaan vietetty aika.

Mitä teet vapaa-ajalla: Hirveästi ei ylimääräistä aikaa tällä hetkellä jää tuhlattavaksi. Käyn lenkillä ja punttiksella sen minkä kerkeän ja aika paljon päivästä käytän syömiseen. Vapaapäivinä tykkään mennä paikkoihin, joissa en ole aikaisemmin käynyt ja seikkailla ympäriinsä.

Miten päädyit opiskelemaan kiropraktiikkaa  Englantiin?

Olen aina nähnyt itseni opiskelemassa ulkomailla lukion jälkeen.

Miksi juuri kiropraktiikka?

Mulla on pitkä urheilutausta, ja biomekaniikka, fysiologia ja hyvinvointi kiinnostavat. Haluan myös olla käytännönläheisessä ammatissa ja tavata ihmisiä. Joskus yläasteella tuli mieleen, että ryhtyisinkö kiropraktikoksi. Ajatus jäi muhimaan ja siellä sitä nyt sitten ollaan.

Miksi juuri Englantiin?

Olen kiinnostunut matkustelusta ja tykkään tavata uusia ihmisiä. Kiropraktiikkaa ei myöskään voi opiskella Suomessa, eikä kovin monessa muussakaan maassa. Englanti on yksi harvoista paikoista Euroopassa. Koulu sijaitsee myös upeassa etelärannikon kaupungissa, Bournemouthissa, joka oli ehdottomasti houkuttelevin vaihtoehto. Siellä myöskään kieli ei tuota ongelmia.

Miten opiskelu käytännössä tapahtuu?

Tämä on yliopisto, jossa opiskellaan anatomiaa, fysiologiaa, manipulaatiota, diagnosointia ja hyvinvointia yleensäkin. Ekana vuonna enimmäkseen keskitytään teoriapuoleen ja kurssit sivuavat melko paljon lääketieteen opintoja.

Minkälaista luonnetta kiropraktikolta vaaditaan?

Pahan pistit. Ainakin empaattisuutta, ongelmanratkaisukykyä ja kehittymishalua. Vaikea sanoa tähän hätään, kai se tässä opiskelujen aikana selviää.

Miten opiskelun ja musiikin yhdistäminen onnistuu?

Hyvin onnistuu, jos vain niin haluaa ja on valmis käyttämään vapaa-aikansa musiikkiin. Illat nimittäin menevät opiskellessa tai biisejä kirjoitellessa ja ylipäänsä soitellessa. Koululta pääsee myös melko hyvin keikoillekin, sillä britit tykkäävät lomailla.

Reeta

Ikä: 19 vuotta

Opiskelutausta: Mäkelänrinteen urheilulukio. Musiikkiluokka 3.–9. luokalla, soitin oboeta seitsemän vuotta ja suoritin perustason musiikkiopinnot musiikkiopistossa.

Lapsuuden haaveammatti: Laulaja/tanssija

Millainen opiskelija olit: Koulu kiinnosti mua silloin, kun oli mieluinen aine ja opettaja. Ja kun opiskelua ja sen tehtäviä sai soveltaa itselle sopiviksi. Mun oli vaikea pakottaa itseäni tekemään asioita.

Lempiaineet koulussa: Musiikki, liikunta ja englanti

Lempiruokasi koulussa: Kalapuikot

Paras koulumuistosi: Penkkarit, esiintymiset ja
koeviikot

Minkälaisia ajatuksia ja suunnitelmia sinulla on jatko-opintojen suhteen?

Suunnitelmissani on jatkaa opintoja, kun ajatus tuntuu hyvältä. Lisäksi haluan löytää alan, joka kiinnostaa 100-prosenttisesti täysillä ja jonka eteen jaksan tehdä töitä.

Mistä saat apua jatko-opintopohdintaan ja päätöksentekoon?

Kavereilta, jotka opiskelevat itselle kiinnostavaa alaa, ja musiikin parissa työskenteleviltä ihmisiltä musiikin eri osa-alueilta.

Kävit tekemässä Studentumin ammatinvalintatestin. Minkälaisen tuloksen sait ja osuiko se oikeaan?

Ammatinvalintatestin mukaan olen palveluhenkinen ja sopisin hotelli- ja ravintola-alalle tai matkailualalle. Testin mukaan esimerkiksi baarimikon vauhdikas työ voisi sopia mulle. Nämä alat eivät ehkä ihan osuneet oikeaan, mutta viihdyn kylläkin ihmisten parissa.

Emil

Ikä: 22 vuotta

Opiskelutausta: Lukio ja klassinen musiikkiopisto

Lapsuuden haaveammatti: Eläinlääkäri

Millainen opiskelija olit: Koulussa olin vilkas hauskuuttelija. Ilman mielenkiintoista opettajaa opiskelu ei aina jaksanut innostaa.

Lempiaineet koulussa: Musiikki, liikunta ja maantieto

Lempiruokasi koulussa: Spagetti

Paras koulumuistosi: Musiikin tunneilla opettajan antama vapaus luoda ja tehdä omaa juttua.

Mitä teet vapaa-ajalla: Uin sekä pelaan tennistä ja golfia. Luen kirjoja ja runoja ja kirjoittelen lauluja. Matkustelen ja vietän aikaa perheen ja tyttöystävän kanssa.

Minkälaisia ajatuksia ja suunnitelmia sinulla on jatko-opintojen suhteen?

Tulevaisuudessa mua kiinnostaa opiskelu ulkomailla. Aihe on vielä auki, mutta voisi liittyä kieliin, musiikkiin tai tuotantoon. Tässä vaiheessa elämää haluan tehdä juuri sitä minkä koen itselleni tärkeäksi ja hyödylliseksi.

Kävit tekemässä Studentumin ammatinvalintatestin. Minkälaisen tuloksen sait ja osuiko se oikeaan?

Testin mukaan olen huolehtiva, joten musta voisi tulla esimerkiksi lääkäri tai psykologi. Ihmisen syy ja seuraus -käyttäytyminen eri elämäntilanteissa kiinnostaa, mutta mulla ei ole tarpeeksi kärsivällisyyttä opiskella asiaa. Ihailen lääkäreitä ja heidän tietämystään ihmisen hyvinvoinnista.

Tutustu Koulutusliitteeseen!


Mainokset