Sähkössä on poweria!

Julkaistu 3.1.2018 Koulutusliitteessä

Sähkössä on poweria!

TEKSTI: Paula Ihamäki KUVA: Emmi Virtanen

Sähkössä on poweria!

SÄHKÖ on luonnonilmiö, jota ihminen on kekseliäisyydessään oppinut hyödyntämään monella tavalla. Sähkön käyttö lisääntyy koko ajan ja käyttötarkoitukset monipuolistuvat entisestään. Sitä mukaa kun sähkön tuotanto siirtyy uusiutuviin energialähteisiin, se tarjoaa ratkaisun hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen.

Tulevaisuudessa sähköä hyödynnetään toiminnoissa ja tavoilla, joista meillä ei välttämättä vielä ole aavistustakaan. Ammattilaisia, joilla on sähkön hyötykäyttöön tarvittava osaaminen, tullaan tarvitsemaan useilla eri elämänalueilla.

Back to basics

Tekninen kehitys on nopeaa ja maailma digitalisoituu. Samoin kuin vuosisatoja kestäviksi tarkoitetuissa taloissa, myös sähköisen talotekniikan ammateissa tarvitaan hyvä perusta, jonka päälle voi luotettavasti rakentaa. Panostus vankkaan perusosaamiseen tuo varmuutta ja kykyä ymmärtää niin menneen ajan kuin nykyisiä taloteknisiä järjestelmiä kokonaisuuksina.

Vaikka tehtäväkenttään onkin tullut paljon tietotyötä, käden taidot ovat edelleen tärkeitä ja arvostettuja. Langattomat lähiverkot lisääntyvät, mutta niidenkin toimiminen edellyttää, että kiinteistöön on asennettu sähkö- ja tietoliikennekaapelit ja muut sähkötarvikkeet.

Asiakkaat valitsevat parhaan palvelun

Sähkö- ja teleurakoitsijat tietävät, että alan suunnittelu- ja asennustyö on nykyisin mitä suurimmassa määrin palveluammatti. Menestykseen työntekijänä ja yrittäjänä tarvitaan paitsi teknistä osaamista myös asiakaslähtöinen asenne. Sitä mukaa kun tekniikka kehittyy, mm. sähköistysratkaisujen myynnin ja käytön opastuksessa sosiaaliset taidot korostuvat. 

Kuten kaikilla muillakin aloilla, myös talotekniikassa riittää tekijöitä ja sen myötä kilpailua. Hyvää mainetta ja asiakasuskollisuutta voi rakentaa toimimalla vastuullisesti ja olemalla helposti tavoitettavissa.

Tee työtä, jolla on merkitystä

Jos haluat olla varma, että käytät osaamistasi ja aikaasi luonnon hyvinvoinnin edistämiseen, valitse tämä ala. Sähköisellä talotekniikalla on kosketuspinta globaaliin ilmastopolitiikkaan saakka. Kun tavoitteena on käyttää sähköä fiksusti ja ympäristöä säästäen, alan toimijat voivat ratkaisuillaan konkreettisesti sen toteuttaa. Energiatehokkuus on perusvaade eikä sellaista rakennus- tai remontointikohdetta olekaan, jossa sen parantaminen ei olisi yksi tavoitteista.

Maailman pelastaminen tai ilmastonmuutoksen hillitseminen ei ole sähköisen talotekniikan toimijoille pelkkä kaunis ajatus vaan tavoite, johon tosissaan pyritään monin tavoin. Sähkön pientuotanto yleistyy ja yhä useammat haluavat talojensa ja vapaa-ajan asuntojensa katoille aurinkopaneelit, verkkoon kytketyt aurinkosähköjärjestelmät ja niiden avulla täydellisen päästövapaata sähköä. 

Paitsi energiatehokkuutta, sähköistysratkaisuilla edistetään myös yleistä hyvinvointia. Älykkäin automaatioratkaisuin voidaan luoda turvallisia, itsenäistä elämää tukevia asuinolosuhteita esimerkiksi sairaille ja ikääntyville ihmisille.

Vetääkö veri ulkomaille?

Sähkö on yleismaailmallinen hyödyke ja sen parista hankittu ammattitaito on käyttökelpoinen muuallakin kuin kotimaassa. Eri maissa on vaihtelevat sähköturvallisuusmääräykset, mutta ohjelmointi- ja asennustyöt tehdään hyvin samankaltaisin periaattein.

Työpaikkoja riittää

Millaisissa yrityksissä sitten alalla voi tehdä töitä? Valikoima on poikkeuksellisen laaja, etenkin kun ottaa mukaan myös energian tuotannon ja jakelun alat. Perinteisen sähkö- ja teleurakoinnin lisäksi varteenotettavia työpaikkoja on sähkösuunnittelun parissa, tele- ja verkostourakoinnin sekä muun erikoisurakoinnin yrityksissä, sähköisen liikenteen parissa, sähkölaitteistojen huolto- ja kunnossapitotöissä, sähkölaitevalmistajien ja -tukkujen palveluksessa ja mm. sähköistysalan järjestöissä teknisen asiantuntija-avun tarjoajana.

Sähköön liittyvien töiden skaala on laaja sisältäen erilaisia tehtäviä ohjelmoinnista perinteiseen asentamiseen. Tästä on tylsyys kaukana. Jos kehittyvä ja haasteellisia työtehtäviä tarjoava toimiala on se, mitä haluat, sähköinen talotekniikka on mainio valinta.

Päämääräksi oma yritys?

Sähköistysalan työntekijöiden palkkataso on hyvä ja kehittymisen mahdollisuuksia on lähes loputtomasti. Sähköisen talotekniikan ala on kasvuala, jolla on valoisat näkymät. Uraa voi rakentaa esimerkiksi työskentelemällä ensin toisen palveluksessa ja kun on hankkinut riittävästi kokemusta, ryhtymällä urakointiyrittäjäksi.

Sähkö- ja teleasennusyrityksen perustaminen vaatii urakointioikeuksien hankkimista. Edellytyksenä sille on loppututkinto alan koulutuksesta ja riittävän pitkä työkokemus (ammattikorkeakoulun käyneillä kaksi vuotta, ammattiopiston käyneillä kolme vuotta). Lisäksi tarvitaan läpäisty sähköturvallisuustutkinto. Urakointioikeuden todentavan pätevyystodistuksen myöntää Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy.

Alan yrittäjille monipuolista tukea tarjoaa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry. Järjestö palveluyhtiöineen tekee työtä monien alan oppilaitosten kanssa, joten palveluihin voi tutustua jo opiskelun aikana.

Tutustu Koulutusliitteeseen!


Mainokset